Mijn foto op blikken koekendoos

Eind 1951 neemt mama deel aan een nationale wedstrijd waarbij gezocht wordt naar het "schoonste kind van België". Ze stuurt enkele foto's in en tot haar grote verbazing wint ze de wedstrijd. Er komt een professionele fotograaf langs die verscheidene opnames van mij maakt. Eén van die foto's, in de fotostudio met de hand ingekleurd, prijkt jarenlang op enkele duizenden blikken koekendozen. Mama is heel fier, maar ons gezin wordt er geen cent rijker van. En na deze schijnbaar zeer goede start als fotomodel verdwijn ik nadien weer in de anonimiteit.

Zestig jaar later gebruik ik deze foto voor de cover van mijn boek 'De Kronieken van Bomon - Het leven zoals het was in de jaren vijftig' (uitgeverij Bola Editions). De eerste druk is intussen uitverkocht. Een tweede herziene druk verschijnt in het voorjaar van 2016 bij Annibo, maar met een andere cover.

Meisjespop voor een jongetje

Veel speelgoed kan een arbeidersgezin in het begin van de jaren vijftig niet kopen voor hun kroost. De meeste kinderen spelen met wat zij in hun omgeving vinden: lege luciferdoosjes, een lepel, steentjes, een tak van een boom die tot een boog omgevormd wordt... Voor de baby's is er maar weinig of niets. Mama heeft echter nog een mooie speelgoedpop van één van haar jongste halfzusjes. Die pop was voorbestemd voor het dochtertje dat een jaar vóór mijn geboorte veel te vroeg en dood ter wereld kwam. Dus wordt de speelpop aan mij doorgegeven. Of ik er veel en lang mee gespeeld heb kan ik mij uiteraard niet meer herinneren.

 

Ons gezinnetje bezoekt in het begin van de jaren vijftig nog vaak mama's vader, stiefmoeder, zussen en broers, die in Charleroi (Wallonië) wonen. Deze foto is vermoedelijk daar gemaakt.

Naar een ruimere woning

Begin 1951 kunnen mama en papa zich al een ruimere huurwoning veroorloven, gelegen op de Gentsesteenweg te Godveerdegem. Deze vrij grote rijwoning heeft een leefruimte en keuken, twee slaapkamers, een kleine voortuin en ook nog een grote achtertuin, waar papa - nog altijd zeer getekend door de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog - groenten, aardappelen, kippen en konijnen kweekt. Intussen volgt hij ook avond- en zondagonderwijs om zich op te werken tot gediplomeerd bouwvakker. Vóór de oorlog had hij immers geen gelegenheid om te studeren. Hij werkte vanaf zijn tiende full-time mee in het landbouwersbedrijf van zijn ouders.

Hoewel ik bij de geboorte een klein lichtgewichtje was, groei ik dankzij de uitstekende verzorging van mama verder op tot een flink uit de kluiten gewassen baby. Ik blijft in de daaropvolgende jaren gelukkig ook gespaard van alle kinderziekten die in die tijd nog welig tieren en talloze dodelijke slachtoffers maken.

Leven en werk van Antoine Bomon - 1951 - 01