Leven en werk van Antoine Bomon - 1952 - 01

Geboorte van een strijdmakkertje

Op 11 juli 1952, de dag dat in verscheidene delen van het land de 650ste verjaardag van de Guldensporenslag wordt gevierd, krijgt ik een strijdmakkertje. Jean-Pierre Ghilain Bomon test net als ik voor het eerst zijn longen uit in de Sint-Elisabethkliniek te Zottegem. De baby wordt eveneens uit de moederschoot gehaald via een keizersnede. Door deze tweede opeenvolgende sectio caesarea ziet de gynaecoloog zich genoodzaakt om het ovarium van mama te verwijderen, waardoor ze geen kinderen meer kan krijgen. Haar droom om ooit nog een dochtertje ter wereld te brengen wordt daardoor voorgoed de grond ingeboord.

 

Mijn ouders vieren de Vlaamse feestdag niet. De Duitse terechtstelling van mama's lievelingsbroer was immers te wijten aan het verraad van een Vlaamse collaborateur. Zowel de familie van mama als deze van papa hebben tijdens de oorlogsjaren ook veel ellende ondervonden door collaborateurs die later, in mei 1949, mede de Vlaamse Concentratie oprichten (de eerste naoorlogse Vlaamsgezinde partij, die vooral pleitte voor amnestie van Vlaamsgezinden die tijdens de oorlog partij kozen voor de bezetter en hun eigen volk hadden verraden).

Van het eerste en tweede levensjaar van broertje Jean-Pierre zijn geen foto's bewaard gebleven.

Guldensporenslag

De Guldensporenslag vond plaats op het Groeningheslagveld te Kortrijk op woensdag 11 juli 1302 tussen milities van het graafschap Vlaanderen (dit betrof enkel het gebied rond de provincies West- en Oost-Vlaanderen) en het leger van de koning van Frankrijk. De slag was in militair opzicht opmerkelijk, omdat piekeniers en boogschutters in staat bleken een ridderleger te bedwingen.

Meer info: Wikipedia/Guldensporenslag