babydoll-met-isabelle-a-op-muzikale-toer-01
Babydoll intro - 02

Met Isabelle A op de muzikale toer


De muzikale loopbaan van Babydoll begon totaal onverwachts. In de vroege lente van het jaar 1993 werd Antoine Bomon door de Gentse zangeres en radiopresentatrice Lily Castel uitgenodigd voor een radio-interview rond de aangekondigde activiteiten van zijn geesteskind Babydoll, dat live vanuit de studio van de druk beluisterde stadsradio ‘Roeland’ zou uitgezonden worden. Antoine Bomon kreeg in de praatstoel het gezelschap van de toen zeer populaire tv-omroepster en schrijfster Sabine De Vos. Tijdens het gesprek kwam Lily Castel met het voorstel om Babydoll ook maar eens als zangeresje te lanceren. Ook Sabine De Vos vond dit een schitterend idee. Antoine Bomon was het idee ook wel genegen, maar zei dat het niet eenvoudig zou zijn een geschikt stemmetje voor Babydoll te vinden.

Antoine Bomon tijdens radio-interview - 1993
Antoine Bomon in een radio-interview met Sabine De Vos en Lily Castel - 1993
Antoine Bomon en Sabine De Vos - 1993

Enkele foto's van het bewuste radio-interview met Sabine De Vos en Lily Castel - Voorjaar 1993.

Marc Van Beveren, stichter van het Gentse platenlabel 'Colour Record', producer en ontdekker/manager van het in de jaren negentig immens populaire tieneridool Isabelle A, had het radio-interview gehoord en belde al twee uur later aan bij Antoine Bomon, die met zijn toenmalige vriendin en medewerkster Ginette Cooman op de Overzet aan de Gentse Watersportbaan woonde. Marc was geïnteresseerd om een Babydoll single-cd op de markt te brengen. Antoine liet zich overhalen en een dag later nam Van Beveren al contact op met tekstschrijver/auteur Jan De Vuyst, die onder meer de meeste teksten schreef voor de hitsingles van Isabelle A. Jan overlegde met Antoine over de inhoud van het liedje, waarin de filosofie achter Babydoll gerespecteerd diende te worden.

Jan De Vuyst was toen al een bekende auteur, regisseur en tekstschrijver. Hij had al liedjesteksten geschreven en arrangementen verzorgd voor verscheidene populaire Vlaamse zangers en zangeressen (onder andere – naast de meeste songteksten voor Isabelle A –  voor Wim De Craene, Koen Crucke, Miek en Roul en Jimmy Frey; later schreef hij ook nog songteksten voor onder meer Clouseau, Nicolle en Hugo en vele andere Vlaamse vedetten). Vele van de liedjes die hij schreef stonden maandenlang in de hitlijsten en haalden goud en platina. Maar ook met verscheidene scenario’s voor theater- en televisieproducties had Jan al hoge ogen gegooid. Hij had al verscheidene (internationale) prijzen in de wacht gesleept, waaronder in 1972 de Prijs van jury, pers en publiek voor het beste Nederlandstalige luisterlied, en in 1989 de EBU-prijs (Europian Broadcasting Union) voor Teevee-Tamtam, die op de toenmalige BRT door Isabelle A gepresenteerd werd. Op het moment dat hij met Antoine Bomon begon samen te werken aan het eerste Babydoll liedje werd de door hem geschreven 14-delige televisiereeks ‘Jungleboek’ ook nog eens bekroond met de 'Silver Award' op het Charleston International Film Festival. Antoine Bomon beschouwde het dan ook als een eer om met deze getalenteerde persoonlijkheid te kunnen samenwerken.

Jan De Vuyst tijdens de opname van de Babydoll single-cd - 1993
Lieven Coppieters tijdens de opnames van de eerste Babydoll single-cd - 1993

Isabelle A, de gelijkgestemde reddende engel

Voor de compositie werd beroep gedaan op Lieven Coppieters, toen ook al een bekend en gewaardeerd componist, die al vaker met Jan De Vuyst had samengewerkt en al composities op zijn naam had staan voor verscheidene musicals, theaterproducties en televisiereeksen.

Een week na hun eerste bijeenkomst waren zowel de liedjestekst als de melodie klaar. Nu was het nog uitkijken naar een geschikte zangeres die in de huid van Babydoll wou kruipen. Het platenlabel ‘Colour Record’ die de eerste Babydoll single-cd zou uitbrengen, lanceerde via tal van Vlaamse kranten en tijdschriften een dringende oproep waarin gezocht werd naar een stem voor het cartoonkind Babydoll. Er kwamen tientallen cassettes binnen (je eigen stem via de computer opnemen op cd stond toen nog in de kinderschoenen). Er zaten ook stemopnames tussen van enkele bekende Vlaamse artiesten, maar geen enkele stem voldeed aan de wensen van Bomon en het productieteam. Marc Van Beveren wou de eerste Babydoll single-cd nog vóór de Gentse Feesten van het jaar 1993 uitgebracht hebben, zodat het singeltje tegelijk met het geplande ‘1ste Babydoll Kinderdroomfestival’ kon gelanceerd worden.


Er restte het team ondertussen maar enkele weken meer alvorens de Gentse Feesten en het ‘1ste Babydoll Kinderdroomfestival’ zouden aanvangen. Ten einde raad vroeg Marc Van Beveren aan Isabelle A of zij voor dit eerste singeltje in de huid van Babydoll wou kruipen. Isabelle A, toen 17 jaar, was in die jaren hét jeugdidool van Vlaanderen. Vrijwel al haar (door Jan De Vuyst geschreven) liedjes stonden vaak maandenlang in de Vlaamse hitlijsten en behaalden goud of platina. Ze was op feesten en festivals één van de meest gevraagde vedetten en had soms twee of meerdere optredens per dag. Ze had het dus bijzonder druk, maar omdat ze “Babydoll zo’n lief en vertederend cartoonfiguurtje vond" zoals ze later in een persinterview verklaarde, stemde ze meteen toe. Isabelle vond zichzelf ook helemaal terug in de humane filosofie die achter het Babydoll figuurtje schuilging. Met haar single 'Blank of Zwart' die ze zong tijdens een beruchte aflevering van het befaamde tv-programma Panorama toonde Isabelle A zelf ook al haar engagement tegen racisme en ongelijkheid (de reportage toonde haar terwijl ze het nummer tegen racisme zong en buiten de toenmalige uiterst rechtse partij Vlaams Blok luidruchtig protesteerde tegen de opvang van asielzoekers in Lint).

Aanvankelijk was Antoine Bomon niet zo ingenomen met de keuze voor Isabelle A als vertolkster van de Babydoll stem, hoewel hij een grote bewondering koesterde voor het populaire en hard werkende tieneridool. Hij was er trouwens enerzijds erg blij mee  dat een zo bekende vedette belangstelling had voor zijn cartoonfiguurtje. Maar het vrij unieke stemgeluid van Isabelle A was zeer herkenbaar en Bomon vreesde dat zijn cartoonfiguurtje daardoor teveel aan Isabelle A gelinkt zou worden en geen ‘eigen’ leventje zou kunnen leiden. Isabelle zei echter dat haar stem in de studio nog wat vervormd zou worden zodat ze meer op deze van een baby leek. Er werd bovendien afgesproken dat haar naam niet vermeld zou worden op de cover van de cd en het ook niet aan de pers zou meegedeeld worden dat zij aan Babydoll een stemmetje had gegeven. De Babydoll single zou ook niet opgenomen worden in de discografie van Isabelle A.

Intussen hadden Antoine Bomon en zijn vriendin/medewerkster Ginette Cooman ook de cover klaar voor de cd. Babydoll glijdt met een micro van een regenboog terwijl op de achtergrond een vredesduif en een eenhoorn symbool staan voor vrede, zuiverheid en (innerlijke) schoonheid.


Enkele dagen later werd de uiterst professioneel ingerichte opnamestudio van Peter Gillis en Alain Vande Putte (Top Studio, Sint-Amandsberg bij Gent) voor twee volle dagen afgehuurd (zes jaar later werden in dezelfde opnamestudio ook de eerste liedjes van de succesvolle meidengroep K3 ingeblikt).

Het hele team ‘kampeerde’ er in totaal 27 uur voor de opname van het eerste Babydoll singeltje. “Mijn bewondering voor Isabelle A werd tijdens die twee dagen nog een flink stuk groter,” schreef Antoine Bomon daarover later. “De energie en het professionalisme dat dit jeugdidool uitstraalde werkte aanstekelijk op het hele team. Met haar samenwerken was heel inspirerend en bevredigend, en ik vond het ook heel fijn even deel te kunnen uitmaken van haar achtergrondkoor, ook al moest ik maar één woord telkens weer herhalen: ‘Babydoll, Babydoll’!”

Er bestaat nog een reeks foto’s van die twee bewuste opnamedagen in Top Studio (nog gemaakt met een kleine, analoge fotocamera). Ze werden nog niet eerder gepubliceerd en speciaal voor dit stukje geschiedenis van Babydoll ingescand.


Eerste opnamedag

Jan De Vuyst, Isabelle A en Lieven Coppieters tijdens opname babydoll single - 1993
Isabelle A tijdens de opname van de Babydoll single - 1993

Onder het luisterend oor van Jan De Vuyst en onder begeleiding van Lieven Coppieters oefent Isabelle A nog even de tekst in. Daarna volgen enkele proefopnames achter de glazen wand...

Tweede opnamedag

Isabelle A tijdens opname Babydoll single-cd - 1993
Isabelle A tijdens opname Babydoll single-cd - 1993 (foto 2)
Isabelle A zingt Babydoll single-cd in - 1993
Isabelle A in Top Studio tijdens opname Babydoll single - 1993
Babydoll single-cd - Isabelle A - 1993
Isabell A geeft Babydoll een stem - 1993

Isabel A - nu wat 'feestelijker' uitgedost - is er nu helemaal klaar voor. Achter de glazen wand kruipt ze bijna echt in de huid van Antoine Bomon's Babydoll...

Jan De Vuyst, Isabelle A, Lieven Coppieters en Antoine Bomon tijdens opname Babydoll single-cd - 1993
Ginette Cooman, Lieven Coppieters en Isabelle A tijdens opname Babydoll single-cd - 1993

Tijdens de opnames van de coupletten staat Isabelle A alleen achter de glazen wand. Voor het refrein krijgt ze het gezelschap van Jan De Vuyst, Lieven Coppieters, Antoine Bomon en zijn vriendin Ginette Cooman, die allen samen het achtergrondkoor vormen. Veel tekst hebben ze niet moeten instuderen. Hun zangbijdrage beperkt zich tot het 'uischreeuwen' van "Babydoll! Babydoll!". Toch heeft Antoine Bomon het heel lastig om de maat te houden en er moet dus eindeloos herbegonnen worden.

En dan met z'n allen de opnamestudio in...