muurschilderingen

Antoine Bomon was nog geen veertien jaar oud toen hij zich in het jaar 1964 op zijn kamertje in de Lamoraal Van Egmondstraat te Gent aan zijn allereerste muurschildering waagde. Hij was toen al in de ban van vreemde en oude culturen en hij koos dus voor een donker, Egyptisch thema. Hij borstelde het werk van ongeveer 2,5 bij 3 meter met de verfresten uit de potten waarmee zijn stiefvader net het hele huis onder handen genomen had. Zijn jonge vrienden en vriendinnen vonden dat zijn kamer nu op een akelijke grafkelder leek, maar Antoine Bomon voelde zich veilig en geborgen tussen zijn oude Egyptische goden.

Nog geen twee jaar later verdiende hij flink wat zakgeld door in de Gentse stationsbuurt muren en ruiten van cafés en dancings te beschilderen, dan al met wat professioneler materiaal. In de daaropvolgende jaren zuiverde en verfijnde hij zijn techniek en sierde hij tal van livings, slaapkamers en tuinmuren. Maar ook inkomhallen van bedrijfspanden en later ook indoor speeltuinen werden door hem van muurschilderingen voorzien. Hij koestert een voorliefde voor een traditionele, realistische stijl, maar is niet bang om ook met karikarurale en modernere thema's, stijlen en technieken te experimenteren.

Muurschildering van Antoine Bomon - Egyptisch fresco - 1964

Tussen de dag dat hij het Egyptisch tafereel borstelde op zijn kamer in de Lamoraal van Egmondstraat en de dag dat hij onderstaand Afrikaans lanfschap schilderde in de living van zijn vrijgezellenflat aan de Gentse Watersportbaan, ligt precies een halve eeuw, waarin hij al talrijke creatieve vijvers doorzwommen heeft en al enkele duizenden artistieke realisaties op zijn naam schreef. Zijn enthousiasme om te creëren is echter nog even 'jong' als toen hij voor het eerst een potlood en penseel in de handen kreeg.

Muurschildering van Antoine Bomon - Afrikaans landschap - 2014

Boven de deur die naar zijn kantoor leidt schilderde Bomon de Latijnse familiespreuk: "Aut viam inveniam, aut faciam" ("Ofwel vind ik een weg, ofwel maak ik er een"). Aan de knuffels in de zetels is meteen te merken wat voor een grote dierenvriend Bomon is. De schildering wekt de illusie dat de vrij kleine living enorm groot is.

Dit koertje van een rijwoning te Gent (3 x 4 m) was met de kale muren zó desolaat, dat de eigenaars het enkel gebruikten om er wat rommel op te zetten. Tot Antoine Bomon het onder handen nam en er met twee muurschilderingen een 'exotisch terrasje' van maakte. Het koertje leek plots een flink stuk groter, maar vooral veel aangenamer. "Sinds die muurschilderingen zijn aangebracht ontbijten we vaak bij mooi weer op ons koertje en we brengen er nu ook op andere momenten van de dag meer tijd door," zei Lilianne, de eigenares. "Het lijkt nu wel alsof we doorlopend op vakantie zijn! Een stukje Griekenland achter onze keukendeur!"

Ook een ruwe tuinmuur kan Antoine Bomon omtoveren in een parklandschap!